Heerlijk aangename temperatuur en vele uren zonneschijn, dat is waar wij van hebben kunnen genieten in het voorjaar. Helaas heeft deze trend zich niet doorgezet in de zomer maanden. Zachte winters en natte zomers, dat is het klimaat waar wij vandaag de dag in leven. De regen heeft invloed op de gevelbekleding. Waarom kan het invloed hebben? En welke maatregelen worden er, of kunnen er getroffen worden?
Weersomstandigheden zoals regen kunnen invloed hebben op de gevelbekleding. Zo bevat regen tegenwoordig zuren, deze zuren zullen bijten in het materiaal en kunnen de levensduur verkorten. Water zal, wanneer het stilstaat en onder het vriespunt komt, zich uitzetten en vormen tot ijs. Door uitzetting kunnen er barsten optreden waardoor de toplaag gebreken kan vertonen zoals verkleuring. Naast de zuren en uitzettingen kan vocht een broedplek worden voor ongedierte.
In het productieproces van kunststof gevelbekleding wordt hier rekening mee gehouden zodat de gevelbekleding geen gebreken zullen vertonen. Hieronder vind je de maatregelen die worden getroffen in het productieproces, maar ook bij de montage.
Structuurfolie
Bescherm en verfraai je woning dankzij de gevelpanelen met structuurfolie. Enkele gevelpanelen binnen het VinyPlus assortiment worden afgewerkt met een structuurfolie. Deze folie draagt aan de ontwerpersvrijheid door de uiteenlopende kleuren maar heeft ook een beschermende werking. De structuurfolie is Uv-bestendig, vochtbestendig en van outdoor kwaliteit.
De waterkering bij het VinyPlus programma
De gevelpanelen worden zo geproduceerd dat er twee “lipjes” gecreëerd worden, die op de verbinding van gevelpanelen, het water tegenhouden. Wanneer de gevelpanelen worden verbonden zal er een waterdichte verbinding ontstaan. Zonder deze “lipjes” zal het water zich een baan wenden in de gevelpanelen en uiteindelijk zorgt dit voor gebreken zoals vochtophopingen.
Tevens heeft het rondkant paneel van VinyPlus een schuine afwerking zodat er nooit een waterophoping kan ontstaan.
Waterdichte damp-open folie
Voor extra bescherming tegen extreme weersomstandigheden is er een waterdichte damp-open folie dat achter gevelpanelen, maar voor je regelwerk gemonteerd wordt. Deze bouwfolie zorgt voor een toelaat van lucht voor de ventilatie maar houdt water tegen, zodat het niet wordt blootgesteld aan vocht waardoor het (houten) regelwerk kan gaan rotten.
Afwateringsprofiel en andere afwerkprofielen
Voor het afwerken van de gevelpanelen zijn er verschillende afwerkprofielen die bij dragen aan de waterdichtheid van de gevel. Er is een afwateringsprofiel die zorgt voor een goede verloop van het water onderaan de gevelbekleding. Deze draagt bij de waterdichtheid van de opvulling van het hoogste verschil tussen de gevelbekleding en het maaiveld (ondergrond).
Naast het afwateringsprofiel zijn er afwerkprofielen zoals het z-profiel en stoelprofiel die voor dezelfde toepassing gebruikt kunnen worden voor verschillende merken gevelbekleding. Hiernaast zijn er de eindprofielen en verbindingsprofielen die niet waterdicht zijn maar wel een beschermende werken hebben. De grote gaten worden nu opgevuld voor een minimale opening.
Afwatering bij montage
Bij de montage van gevelpanelen wordt er gewerkt met een verticaal startprofiel waarin de gevelpanelen gemonteerd worden. Voor de afwatering is het van belang dat er om de 400mm een gat wordt geboord. Hierdoor zal het water altijd weg kunnen en zich niet ophopen.
Heb jij wel eens waterschade gehad in je gevelbekleding? Of heb je andere preventieve maatregelen getroffen? Laat het ons weten in de reacties!